Toto je môj druhý pokus napísať blog, takže pre moju tému som si vybrala niečo lahodné a exotické 🙂
V Singapure bývame s manželom takmer dva roky. Keď sme sa tu presťahovali z Vancouveru v Kanade, trvalo nám niekoľko týždňov, než sme si zvykli na ázijskú kuchyňu. Vo Vancouveri je mnoho ázijcov, predovšetkým z Číny, Hong Kongu, Japonska, z Južnej Kórey, teda ázijské jedlo sme mnohokrát ochutnali.
Môj prvý predpoklad bol, že pretože je Singapur tropická krajina, tak jedlá budú veľmi ľahké, ľahko stráviteľné. To naozaj nie je tento prípad. Miestni obyvatelia radi jedia rôzne vyprážané pokrmy. Plus sú tu všade pekárne- miestni milujú sladkosti.
Za zmienku stojí aj to, že Singapur je multikultúrna krajina. Etnicky je tu okolo 74.2% číňanov, 13.4% obyvateľov malajzijského pôvodu, a 9.2% indov, takže táto skutočnosť sa odráža aj na jedle.
Predstavím vám päť najobľúbenejších jedál.
LAKSA:
Laksa je asi moja najobľúbenejšia miestna pochúťka. Je to bohatá polievka s cestovinami, vývar je z kari a kokosového mlieka. Okrem toho sú v nej krevety, “sójové pusinky”, natvrdo uvarené vajce, sójové klíčky a “ryžové koláčiky”. Chuť je jemne korenistá. Vôňa je aromatická. Miestni vravia, že laksa je dobrá, keď je chladnejšie počasie, čo je pre nich od decembra do marca, kedy im tu viac prší, ale aj počas obdobia dažďov je teplota denne nad 25 stupňov celzia.
CHILI CRAB:
Toto jedlo je jednoducho vynikajúce. Krab je vyprážaný v paradajkovej a chilli omáčke. Aj keď sa to volá „chili krab“, nie je to až tak pikantné, ako jeho názov napovedá. Ostatné dve slávne varianty sú: krab v maslovej omáčke a krab v omáčke z čierneho korenia. Typickou prílohou k tomuto jedlu sú vyprážané šišky, ktoré sa môžu namočiť v omáčke a chutí to jednoducho fantasticky!
CHICKEN RICE
Kurča s ryžou, jednoducho preložené. Toto zdanlivo prosté jedlo je prekvapivo chutné. Kurča je varené v bujóne s cesnakom a zázvorom, v tomto vývari sa potom uvarí aj ryža, a ešte sa aj použije v prílohe ako polievka (pozrite sa na obrázok). Kurča s ryžou sa podáva s trochou zeleniny- paradajkou a uhorkou, ozdobí sa s jarnou cibuľkou a na dochutenie sa može pridať chilli omáčka.
CHAR KWAY TEOW
Je vyrobený z plochých ryžových rezancov, vyprážané to je na veľmi vysokej teplote so svetlou a tmavou sójovou omáčkou, chilli, celými krevetami, sójovými klíčkami, s vajcom, plátkami čínskej klobásy, s “ryžovými koláčikmi” a nakrájanou čínskou pažítkou. Vyprážané to je v bravčovej masti. Je to veľmi chutné a kaloricky bohaté jedlo, a má mierne sladkú chuť.
KAYA TOAST
Kaya toast je populárne jedlo na raňajky, alebo len tak ako niečo sladké pod zub, počas dňa, v Singapure.
“Kaya” nátierka je vyrobená z vajec, cukru a kokosového mlieka a je ochutená exotickým listom s menom “pandan”, ktorý jej dáva zelenistú farbu. Na opečený alebo čerstvý chlieb sa natrie aj s maslom alebo margarínom.
Miestni si k tomu pridajú aj dve namäkko uvarené vajcia a dajú si šálku kávy či čaju.
Toto je len malý výber z mnohých úžasných a rozmanitých pochúťok v Singapure. Dobrú chuť!
Krab sa vari zivy, take "zradlo",... ...
Celá debata | RSS tejto debaty